joi, 14 mai 2015

Misiunea spaţială Planck



Misiunea Planck a fost desfăşurată de Agenţia Spaţială Europeană. Printre cele mai importante concluzii se numără faptul că Universul este ceva mai bătrân decât se credea până acum şi totodată mai ciudat.
Planck a fost lansată în 2009 pentru a cartografia microundele din fundalul universului, ce reprezintă o strălucire de la începutul Universului ce emană din toate direcţiile spaţiului dar care sunt invizibile pentru ochiul uman.
Iată principalele descoperiri pe care oamenii de ştiinţă le-au făcut graţie acestei cartografieri:

-Universul pare să aibă o vârstă de 13,81 miliarde de ani, fiind ceva mai bătrân decât se credea până acum
-Principala concluzie este următoarea: cosmologia standard se potriveşte extrem de bine cu datele obţinute de Planck, cu o precizie extraordinar de mare”, a explicat George Efstathiou, profesor de astrofizică la Universitatea Cambridge şi membru al echipei de oameni de ştiinţă care au participat la proiectul Planck.
-Realizarea celei mai exacte hărți a radiației cosmice de fundal — de fapt cea mai bună fotografie a Universului în perioada "copilăriei" sale.
-Universul conţine ceva mai multă materie decât se credea până acum. O nouă măsurătoare precisă efectuată cu ajutorul Plank arată că materia – printre care se numără atomii, stelele, galaxiile şi toate celelalte lucruri observabile direct – constituie aproximativ 4,9% din totalul energiei din univers. Materia neagră constituie 26,98% din univers, aceasta nefiind vizibilă, fiind percepută graţie influenţei sale gravitaţionale. Restul de 68.3% este sub forma energiei negre, un fenomen misterios despre care se crede că provoacă accelerarea expansiunii Universului.

Acest telescop spațial a fost lansat în mai 2009 cu misiunea de a studia radiația cosmică de fundal, cea mai veche radiație luminoasă din Univers, ce a apărut la doar 380.000 de ani după Big Bang, explozia primordială care a dus la nașterea Universului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu